Riikan tarina

Suomen Eläinkoulutuskeskus

Riikan tarina

Riikka Kokkonen: "Mitä enemmän oppii eri eläinalojen asiantuntijoilta, sen paremmin ymmärtää kuinka paljon voi vielä kehittyä."

1. Milloin suoritit perusopinnot ja mahdolliset syventävät opinnot (mitkä ne olivat)?

Suoritin perusopinnot 2012 ja syventävät (ongelmakoirakouluttaja) heti perään 2013.

2. Miksi hakeuduit opiskelemaan Eläinkoulutuskeskukseen? Mikä oli tavoitteesi opiskelun suhteen?

Vietin nuoruuteni hevosharrastuksen parissa ja opiskelinkin alaa hieman peruskoulun jälkeen. Hevoset ja koirat ovat olleet mielenkiinnon kohde lapsuudesta saakka ja lopulta hankin ensimmäisen koirani, espanjanvesikoira Unan 2010, minkä jälkeen erilaiset koiraharrastukset veivät mennessään. Seurailin Eläinkoulutuskeskuksen verkkokurssien mainoksia pitkään ja aihe kiinnosti niin paljon, että päädyin lopulta ilmoittamaan itseni perusopintojen pariin. En osannut odottaa mitään, sillä aiempaa kokemusta verkko-opiskelusta ei ollut. Tavoitteena oli kehittää omia kouluttajan taitoja niin teoriassa kuin käytännössä, jotta harrastaminen saisi lisää potkua. Treenasin tuolloin aktiivisesti agilitya ja tokoa koirani kanssa.

3. Minkälaisia valmiuksia opiskelu sinulle antoi?

Perusopintojen intensiivisyys yllätti ja tutorit olivat todella hyviä työssään. Meillä oli myös erittäin hyvä porukka kasassa, joten koulutimme myös toinen toistamme ja sain erittäin hyvän pohjan noista opinnoista. Kukaan ei ole opintojen pohjalta mielestäni “valmis ammattilainen”, vaan hyvien pohjatietojen ja -taitojen avulla pääsee kehittämään itseään siihen suuntaan mihin haluaa. Syventävät opinnot toivat lisää perspektiiviä kun oppimispsykologian perusteiden päälle pohdittiin erilaisia käytösongelmia ja tietysti koulutettiin harjoitusasiakkaita. Noiden opintojen jälkeen erilaiset luennot, sekä kurssit omien koirien kanssa ovat olleet paljon antoisampia.

4. Mitä muuta hyötyä opiskelusta oli?

Ymmärrys eläinten oppimisen ja kouluttamisen laajuudesta kasvoi merkittävästi - ja kasvaa edelleen. Mitä enemmän oppii eri eläinalojen asiantuntijoilta, sen paremmin ymmärtää kuinka paljon voi vielä kehittyä. Kouluttamisen lisäksi ymmärrys koirien hyvinvoinnin laajuudesta avautui ja sitä haluaisin opiskella lisää tulevaisuudessa. Lisäksi sain paljon uusia ystäviä ympäri Suomen. Heistä osa toimii nykyään yrittäjänä alalla ja ovat samalla osa tukiverkostoa tässä työssä.

5. Mitä teit opiskelujen jälkeen ja mihin tuo tie sinut vei? Toimitko nykyään esim. eläinalan yrittäjänä tai oletko keskittynyt harrastuslajien kouluttamiseen tai jotain muuta?

Opintojen jälkeen aloitin sivutoimisena yrittäjänä järjestäen erilaisia kursseja, sekä auttaen ihmisiä käytösongelmien kanssa. Koira-alan työt ovat alusta asti olleet epäsäännöllisiä, koska olen toisaalla varsinaisessa leipätyössä. Kesällä 2015 järjestin Oulussa metsästyskoirille suunnatun seminaarin johon pyysin kouluttajaksi Thomas Stokken Ruotsista. Olin aloitteleva metsästäjä, mutta erilaiset metsästyskoirarodut ja niiden koulutus olivat minulle vieras aihe. Semma oli erittäin antoisa ja kiinnostuin seisovista lintukoirista. Aiempi kiinnostus kasvoi ja lopulta minulle tuli pitkäkarvainen saksanseisoja syksyllä 2016.

Nykyisen mieheni myötä koiraperhe on laajentunut ja meillä on 14- ja 5-vuotiaat jämtlanninpystykorvanartut Luna ja Loimu, sekä 8- ja 2-vuotiaat saksanseisojanartut Seita ja Sitka. Myös mieheni on hurahtanut eläinkoulutuksen maailmaan törmätessään koulutuksellisiin haasteisiin aiempien seisojiensa kanssa. Hän kävi ensimmäisen Oppimispsykologian perusteet -verkkokurssin Eläinkoulutuskeskuksella jo 2008. Yhteinen metsästysharrastus ja kiinnostus eettisempään koulutukseen vie meitä milloin minnekin luennoille ja koulutustapahtumiin. Olemme myös yhdessä luennoineet sekä kouluttaneet lintukoirien omistajia muutamien tapahtumien/kurssien verran.

Työni kouluttajana on ollut hetken aikaa tauolla, mutta toiveena on tehdä sitä edelleen tulevaisuudessa. Jatko-opintoina aion suorittaa eläintenhoitajan ammattitutkinnon, osaamisalana eläintenkoulutus. Koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi, sekä lajityypillisen käytöksen muokkaaminen on suuri mielenkiinnon aihe, jonka parissa riittää vielä opiskeltavaa.



Lue lisää Suomen Eläinkoulutuskeskus

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Suomen Eläinkoulutuskeskus? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.