Talotekniikan ammattitutkinto, lämmityslaiteasennuksen osaamisala

Taitotalo
Yhteenveto
n. 3 kuukautta
Ammattitutkinnot
Helsinki, Oulu, Verkossa
Alkavat koulutukset
Verkossa
13.4.2023 
Helsinki
17.4.2023 
Oulu
24.5.2023 

Talotekniikan ammattitutkinto, lämmityslaiteasennuksen osaamisala

Kun työkohteena on enintään 3 kg kylmäainetta sisältävät kiinteät jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitteet, valvotaan osaamista henkilöpätevyyksillä. Lämmityslaitesennuksen osaamisalasta yhden tutkinnon osan koulutuksella saat osaamisen asentaa edellä mainittuja laitteita, kuten ilmalämpöpumppuja.

Lämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen eli ns. lämpöpumppukoulutus on valtioneuvoston asetuksen 452/2009 sekä ympäristönsuojelulain 527/2014 mukaista pätevöitymiskoulutusta. Syyskuussa 2014 valvonta siirtyi Suomen ympäristökeskukselta (Syke) Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes). Maalämpöpumppujen asentaminen ei vaadi yritykseltä liiketoimintalupaa tai asentajalta kylmäainepätevyyksiä, mutta huolto- ja korjaustöissä tulee noudattaa kylmäalan pätevyysvaatimuksia. Jokaisen kylmäaineiden kanssa töitä tekevän asentajan tulee kuulua Tukesin ylläpitämään kylmäalan pätevyysrekisteriin. Lisäksi asennusliikkeellä tulee olla Tukesin myöntämä kylmälaiteliiketodistus.

Lämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen (25 osp) soveltuu

  • sähkö- ja/tai LVI-alan asentajille, jotka työskentelevät nyt tai tulevaisuudessa kylmäalalla,
  • yrittäjille, jotka haluavat laajentaa toimintaansa lämpöpumppujen asentamiseen,
  • lisäkoulutuksena kunnossapidon työntekijöille,
  • alanvaihtajille, joilla on kokemusta sähkö- tai LVI-teknisistä asennuksista sekä
  • pohjakoulutuksena kylmäalalle aikoville henkilöille.

Koulutuksen hyväksytysti suorittanut voi hakea Tukesin pätevyyttä voidakseen toimia ilma- ja maalämpöpumppuja asentavien yritysten asennus-(e3a) ja vastuuhenkilönä (e3). Tukes edellyttää lisäksi vastuuhenkilön pätevyyttä hakevalta vuoden työkokemusta tekniseltä alalta (esimerkiksi lvi-, putki- tai sähköasennustöistä). Koulutuksen aikana opiskelija voi suorittaa asennuksia ohjatusti. Mikäli tarvitset pätevyyttä yli 3 kilon kylmäainetta sisältäviin laitteisiin niin tutustu Talotekniikan ammattitutkintoon, kylmäasennuksen osaamisalaan.

Yrityksille

Kylmäalalla jo toimiville yrityksille suosittelemme oppisopimuskoulutusta. Tällöin yrityksellä tulee mahdollisuus järjestää työssäoppimista ja työpaikkaohjaajana kylmäalan vastuupätevyydet omaava henkilö.

Tutkinnon rakenne

Lämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen, 25 osp, on valinnainen osa Talotekniikan ammattitutkinnosta, lämmityslaiteasennuksen osaamisalasta. Tutkintoa ja siihen johtavaa koulutusta järjestetään säännöllisesti Helsingissä ja Oulussa. Koulutusta on tarjolla erilaisilla malleilla toteutettuna. 

Verkkokurssin opetus tapahtuu Teams alustalla. Verkkokoulutukseen kuuluu lisäksi  lähipäiviä ja näyttö, joka koostuu teoriakokeesta ja käytännön näytöstä. Lähipäivät ja näytön voi suorittaa Taitotalo Helsingin tai Oulun toimipisteissä.

Tutkinnon toteutus ja yhteyshenkilöt

Katso toteutuskohtaiset opiskelupäivät toteutuksen info-painikkeesta.

Helsingin koulutukset
Tapani Miikkulainen, koulutusasiantuntija, 044 722 4791, tapani.miikkulainen@taitotalo.fi

Oulun koulutukset
Hanna Ollila, koulutusasiantuntija, 044 722 4766, hanna.ollila@taitotalo.fi

Opiskelijamaksu

Opiskelijamaksu opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa omaehtoisessa koulutuksessa on yksityishenkilölle 1 000 € (veroton koulutuspalvelu, alv. 0 %). Tutkinnon osan vaatimuksena oleva tulityökortti ei sisälly koulutuksen hintaan. Henkilöstökoulutuksen hinta 1 800 € (alv. 0 %). Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella omalla työpaikalla, jolloin hinta on 300 €. Oppisopimuskoulutuksen kesto on noin 6 kk.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Talotekniikan ammattitutkinto, lämmityslaiteasennuksen osaamisala? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Taitotalo

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...


Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Taitotalo

Valimotie 8
00380 Helsinki

 Näytä puhelinnumero
www.taitotalo.fi


Tilaa lisätietoa

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Talotekniikan ammattitutkinto, lämmityslaiteasennuksen osaamisala täytä seuraavat tiedot: