UKK – Usein kysytyt kysymykset
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset
Etsin tietoa miten voisin suorittaa TISUS -testin, Missä sen voisi suorittaa Suomessa vai onko ko testi mentävä suorittamaan Ruotsissa.
Lisäksi etsin vaihtoehtoisesti kurssia tms jolla voisin suorittaa virkamiesruotsin hyväksytysti.
Tavoitteenani on pyrkiä Ruotsiin opisekelemaan tai ruotsinkielisiin kauppakorkeakouluhin Suomessa - suorittaisin kieliopinnot / kokeet nyt syksyllä.
Hei!
Kiitos viestistäsi. Lisätietoja Tisus-testistä ja sen suorittamisesta löydät täältä: https://www.su.se/tisus/english/about-tisus?open-collapse-boxes=ccbd-testlocationstisusabroad#testlocations .
Käsittääkseni voit hakea sivuston kautta suorittamaan koetta ulkomailla, ja tämän jälkeen kokeen järjestävä taho selvittää, onko koe mahdollista suorittaa toivomassasi paikassa:
"When we receive a report of interest to take Tisus, we investigate whether it is possible to administer the upcoming Tisus test at the desired location."
Voit myös kysyä lisätietoja laittamalla sähköpostia englanniksi osoitteeseen tisus.svefler@su.se.
Tsemppiä hakuun ja tuleviin opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi
Tiedän, että jos ulkomaisessa korkeakoulussa järjestetty tutkinto suoritetaan kokonaan etäopintoina, siihen ei ole mahdollista saada Suomesta opintotukea.
Mutta entä hybridinä suoritettavat tutkinnot, jotka periaatteessa voisi suorittaa kokonaan etänä, mutta jotka voi halutessaan opiskella myös paikan päällä - saako niihin opintotukea?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Suosittelisin sinua olemaan suoraan yhteydessä Kelan asiakaspalveluun ja varmistamaan asian heiltä.
Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi:n tiimi
Suunnittelen Suomen ammattikorkeakouluun hakua nyt tulevassa yhteishaussa. Koulutus on täysin verkkototeutuksella, jolloin sen voi käytännössä suorittaa missä tahansa. Asun itse vakituisesti ulkomailla, Saksassa. Käyn täällä tällä hetkellä koko päivä töissä, opiskelupaikan auetessa suunnittelen vähentäväni työtunteja minimiin jotta aikaa jää tarpeeksi opiskeluun.
Kysymys koskee opintotukea ja sen saamisen mahdollisuutta kun on suomen kansalainen mutta asunut virallisesti ulkomailla jo yli 5 vuotta mutta opiskelu tavallaan kuitenkin tapahtuisi suomalaisessa ammattikorkeakoulussa?
Kiitos vastauksesta!
Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi. Ulkomailla opiskeleva suomen kansalainen on oikeutettu opintotukeen, jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja ja ovat päätoimisia. Sinun tilanteessasi tämähän täyttyy, sillä koulutus tapahtuisi suomalaisen korkeakoulun kautta. Opintotuen saantiin ulkomailla liittyy kuitenkin paljon poikkeuksia ja ehtoja, joihin kannattaa syventyä tarkemmin. Löydät lisää tietoa aiheesta täältä Opintojen rahoitus ulkomailla.
Sinun tapauksessasi olisin yhteydessä Kelaan ja kysyisin suoraan heiltä tilanteestasi varmuuden vuoksi.
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
studentum.fi
Onko peruskoulun jälkeen mahdollista käydä ammattitutkinto etänä? Tai vaikuttaako oppivelvollisuuden laajeneminen tähän mitenkään?
Aloitin lukion lähiopetuksena nyt syksyllä, mutta se ei tunnu oikealta paikalta minulle, ja koska asun syrjässä pohjoisessa, etänä ammattikoulun käyminen kiinnostaisi.
Hei,
Kiitos viestistäsi. Ammatillisen perustutkinnon voi käydä lukion jälkeen myös etä- tai monimuotototeutuksena. Lisätietoja haku- ja pääsyvaatimuksista voit kysyä suoraan oppilaitokselta.
Etänä toteutettavia ammatillisia perustutkintoja löytyy täältä.
Toivottavasti sopiva koulutus löytyy!
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Hei,
Kiitos viestistäsi. Etäopiskelussa ei valitettavasti ole mahdollisuutta lähteä vaihtoon muun maan kouluun. Opiskelu etänä nimenomaan mahdollistaa opiskelun mistä päin maailmaa tahansa - Yliopistoilla ei välttämättä ole yhtä paljon mahdollisuuksia kuin AMK:ssa, mutta kannattaa tutustua eri etäopiskelumahdollisuuksiin. Tämän kaltaiset asiat on myös hyvä aina tarkistaa oppilaitoksesta. Aikaerolla on toki merkitystä, jos järjestetään etäluentoja, muuten ei. Koulutuksen pituus monimuoto-opiskelussa on yleensä saman pituinen, kuin lähiopetuksessa.
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi.
Rakennustekniikan insinööri AMK voi hakea suoraan yliopistojen tekniikan koulutusalan maisterivaiheeseen suorittamaan rakennustekniikan diplomi-insinöörin tutkintoa. Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa opintopolku.fi:ssä. Maisterivaiheen suorittaminen kestää noin 2 vuotta.
Rakennustekniikan diplomi-insinööritutkinnon voi suorittaa Aalto yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja Oulun yliopistossa. Yliopistot voivat vaatia ammattikorkeakoulupohjaiselta opiskelijalta täydentävien siltaopintojen suorittamista tarvittavien edellytysten saavuttamiseksi.
Mahdollisuudet suorittaa diplomi-insinöörin tutkinto etänä vaihtelee yliopistoittain. Lisätietoja voit kysyä yliopistoilta. Maisterivaiheeseen sisältyy kuitenkin aina jonkin verran lähiopetusta, joten työssäkäynti opintojen ohessa voi olla haasteellista. Jos työnantajasi tai työtehtäväsi pystyvät joustamaan, voi opiskelu työn ohella järjestyä. Toinen vaihtoehto on selvittää mahdollisuutesi ottaa opintovapaata töistä tutkinnon suorittamiseksi.
Ystävällisin terveisin,
Linda, Studentum.fi
Hei, kiitos viestistä!
Opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa opiskelijan aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan ja suunnitellaan opiskelijan tarpeita vastaava koulutuspolku. Aiemmin hankittu osaaminen vaikuttaa koulutuksen kestoon.
Mikäli on jo ammatillinen tai korkeakoulututkinto suoritettuna, voi hakea jatkuvassa haussa oleviin koulutuksiin. Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan opintoja löytyy monilta lähihoitajan koulutusta tarjoavilta oppilaitoksilta.
Onnea tulevaisuuden opintoihin!
Kevätterveisin,
Marija, Studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi. Opintotukea ulkomaille voi saada, jos opinnot ovat päätoimisia ja vastaavat Suomessa tuettavia opintoja. Lisäksi oppilaitoksen pitää olla julkisen valvonnan alainen. Se tarkoittaa, että oppilaitos on valtion tukema, opetusviranomaisten valvoma tai akkreditointiorganisaation akkreditoima. Myös yksityinen oppilaitos voi olla julkisen valvonnan alainen. Opintotuen myöntäminen ja maksaminen edellyttää riittävää etenemistä opinnoissa.
Mikäli ulkomaiset opinnot suoritetaan kokonaan etänä, opintotukea ei voi saada Suomesta.
Jos olet Suomen kansalainen, voit saada opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin, jos sinulla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana eli aloitat opinnot alle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun olet muuttanut asumaan ulkomaille.
Opintorahan suuruus 250,28 euroa. Opintoraha on kuitenkin veronalaista tuloa, josta menee 10 prosentin suuruinen ennakonpidätys.
Asumislisä on vuokralla asuvalle Englannissa 210 euroa kuukaudessa. Asumismenosi eivät vaikuta asumislisän määrään. Asumislisä on verotonta tukea.
Valtion takaaman opintolainan määrä kaikilla ulkomailla opiskelevilla on 1.8.2017 alkaen 800 euroa kuukaudessa.
Täältä voit lukea lisää opintojen rahoituksesta ulkomailla. Löydät samalta sivulta myös tietoa apurahoista ja stipendeistä.
Onnea opintoihisi ja aurinkoista kesää!
Terveisin,
Studentum.fi
"Tukea voidaan myöntää vain sellaisen avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opintokokonaisuuden tai -jakson suorittamiseen, jolle on myönnetty opinto-oikeus ja jolle on vahvistettu opiskeluohjelma. Opiskelun tulee olla päätoimista tuen maksuaikana. Päätoimisena pidetään opiskelua, jonka laajuus on keskimäärin vähintään 3 opintopistettä kuukaudessa. " Samalla sivustolla mainittiin, että tukea voi saada perus-, aine, ja erikoistumisopintoihin. Eikö tuo 5 op kata tuon ehdon, jos on perus-, aineopinnot?
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi!
Koulutusrahaston aikuiskoulutustuessa on ehtona lisäksi se, että opiskelun tulee kestää vähintään kaksi kuukautta tai yhteensä vähintään 43 päivää. Tällöin tulkitsisin asian itse niin, että jotta saisit minimiajaksi (2 kk) tuen, on sinun saatava yhteensä 3 op/kuukausi eli yhteensä 6 op/2 kuukautta. Saattaa siis olla, että noin pieni kokonaisuus ei riitä aikuiskoulutustuen saamiseksi, vaan lisäksi tulisi suorittaa jotain muuta.
Kannattaa kuitenkin kysyä asiaa suoraan Koulutusrahastolta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@koulutusrahasto.fi.
Tsemppiä opintoihin!
Terkuin,
Emilia
Studentum.fi
Kiitän jo etukäteen vastauksesta.
Hei,
Kiitos kysymyksestä!
Koulutukseen erikoistuneita kääntäjänkoulutusyksiköitä on Tampereen yliopiston kieli- ja käännöstieteen laitoksella, Turun yliopiston Kääntämisen ja tulkkauksen keskuksessa, Helsingin yliopiston käännöstieteen laitoksella, Joensuun yliopistossa ja Vaasan yliopiston Nykysuomen ja kääntämisen laitoksella.
Lisäksi yksittäisiä kursseja voi suorittaa yliopistojen kieliaineissa, ja kieliopintoja on jonkin verran tarjolla myös kansanopistojen tarjonnassa. Yliopistot, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto sekä Kääntäjien ammattijärjestö järjestävät ammatissa toimiville kääntäjille ja tulkeille täydennyskoulutusta.
Lisää informaatiota kääntäjän työstä löydät esimerkiksi täältä. Mitä etäopiskeluun tulee, kannattaa kysyä suoraan esimerkiksi kielten opetusta tarjoavilta yliopistoilta, löytyykö heiltä vaikka avoimen yliopiston kursseja, jotka eivät vaadi läsnäoloa.
Onnea koulutuksen etsimiseen!
Terkuin,
Emilia
Studentum.fi